Wat is MVO

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het is ondernemen met oog voor mens en milieu.

MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten hiervan, en houdt hierbij rekening met belanghebbenden. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.

MVO gaat niet alleen over het verduurzamen van de bestaande bedrijfsactiviteiten. Veel bedrijven gaan een stap verder en richten zich op nieuwe markten en businessmodellen gericht op winst voor mens, maatschappij en milieu.

MVO:

  • Creëert waarde op economisch (Profit), ecologisch (Planet) en sociaal (People) gebied. Dit noemen we de 3 P’s.
  • Speelt een rol in alle bedrijfsprocessen. Van inkoop tot marketing en van productie tot HRM: overal spelen maatschappelijke vraagstukken.
  • Betekent dat een bedrijf afwegingen moet maken tussen verschillende stakeholderbelangen: de belangen van betrokken personen, bedrijven en organisaties.
  • Is voor ieder bedrijf anders. Dit hangt af van bedrijfsgrootte, sector, cultuur van de onderneming en bedrijfsstrategie.
  • Is een proces en geen eindbestemming. De doelen veranderen in de tijd en met elke bedrijfsbeslissing.

(Bron: MVO Nederland)

MVO is het nieuwe ondernemen!

Want welk bedrijf komt er nu nog weg met ‘onverantwoord’ ondernemen?

Fairtrade is slechts één aspect van MVO: het inkopen van producten volgens vastgestelde criteria, gewaarborgd door een specifiek keurmerk. Er zijn ook bedrijven die op een eerlijke, rechtstreekse manier inkopen maar niet een Fairtrade keurmerk voeren.

MVO is echter veel breder dan eerlijke inkoop: Hoe zorg je er voor dat je product onschadelijk is voor het milieu, hoe ga je als bedrijf om met je personeel, heeft je bedrijf een positieve impact op (een deel van) de maatschappij?

Naast bedrijven die voldoen aan de criteria van Fairtrade Gemeenten verdienen ook de vele Nijmeegse MVO bedrijven een plek op onze website. De lijst is bij lange na nog niet compleet.

Meedoen als MVO bedrijf of organisatie?

Werk je bij een bedrijf of organisatie die heel maatschappelijk verantwoord bezig is en wil je mee doen met onze campagne en deel uitmaken van onze community?

Ik doe mee als MVO bedrijf/organisatie

Reacties zijn gesloten.