Wat is FairTrade Gemeente

 

Wij zijn Fairtrade Nijmegen

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel

De titel Fairtrade Gemeente geeft aan dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht, gekocht en gebruikt door supermarkten, kledingwinkels, kerken, verenigingen, scholen, bedrijven, de gemeente, consumenten, etcetera.
Om de titel Fairtrade Gemeente te verkrijgen én te behouden, werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria.

wijzijnfairtradenijmegen klein

Gemeenten die meedoen met de campagne geven hiermee aan eerlijke handel een warm hart toe te dragen en werk te maken van economische bevordering in ontwikkelingslanden. De campagne gaat niet uit van traditionele ontwikkelingshulp, maar juist van handel ofwel eerlijke handel. Boeren en producenten krijgen een gegarandeerde minimumprijs om in basisbehoeften te voldoen plus een premium die gebruikt kan worden om te investeren in de eigen gemeenschap. Deelname aan de campagne is een eenvoudige, leuke, maar ook effectieve manier om lokaal een verschil te maken voor kleine boeren en producenten elders in de wereld.

wijzijnfairtradenijmegen klein

Fairtrade Gemeente is een internationale campagne

Het is een internationale campagne waar vele landen, steden en dorpen aan meedoen. In ongeveer 10 jaar tijd is het uitgegroeid tot zo’n succesvol burgerinitiatief, dat in 2011 de 1000ste Fairtrade Gemeente werd verwelkomd. Steden die meedoen zijn onder andere Rome, Parijs, Utrecht, Rotterdam en Londen. In Nederland zijn er nu 67 steden die de titel behaald hebben en zijn er 117 werkgroepen actief.

Reageren is niet mogelijk