Criteria Fairtrade Gemeente

De zes criteria van Fairtrade Gemeente

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Als lokale gemeenschap kun je de titel Fairtrade Gemeente bemachtigen door te voldoen aan zes campagnecriteria:

 

Een werkgroep stimuleert Fair Trade

1 logo werkgroep actiefEr is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden. In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zet deze groep zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden. De groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

De lokale overheid kiest Fairtrade
2 logo gemeente doet meeHet gemeentebestuur spreekt zich uit vóór Fair Trade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade producten in.

 

Winkels en horeca verkopen Fairtrade producten

3 logo winkels horecaPlaatselijke winkels verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke fairtrade producten. Horecazaken serveren fairtrade producten.

Concreet per branche:

Supermarkten:
Versafdeling; minimaal 2 verschillende fairtrade producten;
Koffie- en thee: minimaal 4 verschillende fairtrade producten;
Overige producten: minimaal 4 verschillende fairtrade producten.

Giftshops:
Giftshop heeft één productlijn van minimaal 4 verschillende fairtrade producten.

Vrije tijd & recreatie:
Winkels in vrije tijd en recreatie sector moeten minstens 2 fairtrade producten in het schap of op de menu/drankenkaart hebben staan en dit duidelijk tonen.

Horeca:
Cafés: Minimaal 2 dranken op de kaart zijn fairtrade.
Restaurants en lunchrooms: Minimaal 2 gerechten hebben fairtrade ingrediënten en er worden minimaal 2 dranken fairtrade aangeboden. Dit staat ook op de kaart vermeld.

Kledingwinkels:
Kleding wordt bestempeld als ‘fair’ als het kledingmerk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation of MADE-BY. Ook is er kleding te vinden met het Max Havelaar keurmerk. Een kledingwinkel voldoet indien zij minimaal 2 verschillende kledingstukken verkoopt.

Overige branches:
Minimaal twee fairtrade producten verkopen.

 

Bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade

4 logo bedrijven en organisatiesLokale bedrijven en maatschappelijke organisaties (scholen, verenigingen, stichtingen) kopen en gebruiken fairtrade producten. Zij organiseren activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij Fair Trade te vergroten.

 

Lokale (media)aandacht voor Fair Trade

5 logo mediacampagne werkgroepEr bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen en zorgt voor regelmatige aandacht voor Fair Trade en fairtrade producten in kranten, tijdschriften, op radio en TV.

Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen

6 logo MVO stimulerenDe werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

 

Reacties zijn gesloten.