Eerlijk Winkelen in Nijmegen

 

Eén van de Green Capital Challenges Eerlijke Handel is die van de Eerlijk Winkelen route. We willen het aantal vermelde winkels dit jaar spectaculair laten groeien. We zijn al aardig op weg, maar het is nog niet genoeg. Begin dit jaar waren rond de 40 Nijmeegse winkels vermeld, op dit moment zijn het er 66. Weliswaar een mooie groei, maar we willen eind van dit jaar toch minimaal 100 deelnemende Nijmeegse eerlijk winkels tellen.

 

Wat is het?

Eerlijk Winkelen is een landelijke organisatie die het voor consumenten gemakkelijk wil maken om in elke stad eerlijk te winkelen. Dat doet Eerlijk Winkelen door op de website winkels en horeca gratis te vermelden  die aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. Aantoonbaar betekent aan de hand van keurmerken, maar ook direct trade mits de handel transparant is. En substantieel aandeel betekent in de praktijk minimaal vier eerlijke producten, en voor supermarkten geldt dat ze duidelijk verder gaan dan gebruikelijk is. Vrijwel elke supermarkt verkoop inmiddels biologische en fairtrade producten, maar alleen supermarkten die stappen verder zetten verdienen een plek bij Eerlijk Winkelen.

Met de speciaal ontwikkelde app kan elke shopper simpel opzoeken waar in de stad deze winkels zich bevinden, en of het gaat om fairtrade, biologische of tweedehands producten. Mooi toch? Inmiddels zijn er 63 gemeenten in de app en op de website vermeld. En ook dat kunnen er natuurlijk meer worden.

Waar zitten nog meer eerlijke Nijmeegse winkels?

Fairtrade Nijmegen is vanaf het begin nauw betrokken bij Eerlijk Winkelen Nijmegen, zeg maar de lokale ‘afdeling’. Dat is ook vrij logisch want het ligt voor de hand dat alle op onze website vermelde ‘duurzame winkels’ ook een plek verdienen bij Eerlijk Winkelen. En omgekeerd.
Daarom heeft Eerlijk Winkelen een eigen pagina gekregen op onze website: Wat is Eerlijk Winkelen? Je vindt daar ook de link om de app te downloaden.

Zoals al gezegd willen we voor einde dit jaar 100 eerlijke Nijmeegse winkels verzamelen. We zitten op dit moment op 66 winkels, waarvan de meeste in het centrum zitten. We zijn dus al aardig op weg maar kunnen alle hulp gebruiken. Ongetwijfeld zitten er buiten het centrum in de wijken ook nog tal van eerlijke winkels, die wij nog niet in het vizier hebben. Winkels in Dukenburg, Oost, West of Noord?

Tips welkom

Dus bij deze een extra oproep aan iedereen: Heb je zelf een winkel met eerlijke producten en wil je deze graag vermeld zien bij Eerlijk Winkelen? Of koop je zelf regelmatig bij die ene mooie winkel met veel eerlijke producten, en gun je die deze vermelding? Geef je tip dan door aan via info@eerlijkwinkelen.nl of fairtrade024@gmail.com
Je wilt ons toch zeker helpen om ons doel te bereiken?

Reacties zijn gesloten.