Afval verminderen en goed doen met afval

Marisha Maas,Yabal Works!

Nadat Nijmegen Green Capital in januari aftrapte met uitdagingen op het gebied van circulair ondernemen, was het in februari de beurt aan het thema afval. En dus heb ik, in mijn streven naar een kleinere ecologische voetafdruk, ook mijn eigen doen en laten binnen dat thema (nog) eens goed bezien. Over hoe je afval kan minderen, en met het afval dat je dan tóch nog in huis haalt leuk en zelfs goed kan doen!

Voorkomen is beter dan genezen

Overbodig te zeggen (?!): een minder dramatische impact op het milieu begint natuurlijk met minder afval, en vooral: minder plastic, inkopen. Om mijzelf op dit punt te verbeteren deed ik vorig jaar februari al mee met de eerste ronde van de zogenaamde Nijmeegse Afval Challenge (NAC), bevlogen georganiseerd door Nila en Esmee. Elke februari-dag gaven zij in hun Facebook groep praktische instructies om minder afval te “consumeren”. Na aanvankelijk nogal voor de hand liggende tips als het gebruik van waterfles, lunchbox en boodschappentas (die behoren inmiddels hopelijk toch wel tot de standaarduitrusting van elk ook maar énigszins nadenkend wezen.. toch!?), werden de tips gaandeweg de maand toch wel.. uitdagender. Je eigen schoonmaakmiddelen of tandpasta maken bijvoorbeeld, dat zijn afvalverminderende acties die, toegegeven, nog niet perse tot mijn dagelijkse huishouding behoren en waar dus beslist nog wel op te winnen is.

Deze zogenaamde NAC werd nadien nog meermaals herhaald, en is nu, een jaar na dato, officieel ten einde. Maar in hun Facebook groep kun je nog steeds je licht opsteken, of anders op Nila’s persoonlijke website. Zelf plaats ik ook al geruime tijd huis-tuin-en-keuken tips over een afvalvrij(er) leven op mijn Yabal’s ReCreations FB pagina. Op de dinsdag is dat een “Hoe Duurzaam Doen Loont” tip, die naast het milieu dus ook jouw beurs spaart. Denk daarbij aan:

  • Poets zilver met bananenschil.
  • Wrijf de gootsteen glanzend met bloem of citroenschil.
  • Gebruik (over de datum) bier om houten meubels te reinigen.
  • Doe een flinke snuif peper in de was om kleurvervaging te voorkomen.
  • Meng gelijke delen bloem, zout en azijn tot koperpoets.

En ‘s woensdags deel ik een zogenaamde Waste-less Woensdag tip – die overigens ook best op andere dagen na te leven/streven is. Ook hier een paar voorbeelden:

  • Check Precious Plastic Community: vol video’s en tutorials hoe plastic afval tot weer-waardevols te transformeren!
  • Use-Less tipt supermarktproducten die minder of niet verpakt zijn – mooi (béter) meegenomen dus!
  • En…. laat je inspireren door afvalvrij of plasticloos levende medemensen als Emily Jane, en Nicky en Jessie.

Altijd leuk en fijn als je mijn suggesties op genoemde FB pagina liket, becommentarieert, of.. aanvult! 

ReCreatief met afval

Na mijn NAC deelname ben ik zeker wel wat bewuster gaan inkopen. Maar eerlijk is eerlijk: ik leef bepaald (nog) niet zero-waste. Tegelijkertijd gaat bij benadering wel zero waste mijn deur uit. Voor mij is maar weinig afval namelijk. Extreem weinig. Omdat ik vrijwel overal nog wel potentie in zie voor nuttig of creatief hergebruik. Ga je eenmaal met zoekwoorden als DIY of recycle ter Pinterest, ben je al snel verkocht aan afval. Of verloren misschien wel. De eindeloze reeks foto’s van mooi, leuk of handig hergebruikt afval veroorzaakte bij mij in ieder geval verzamelverslaving – getuige de collage.

Aldus heb ik in voorgaande jaren verwoed verzameld én flink gerecreëerd – in de dubbele betekenis van het woord dus. En afgezien van een aangenaam tijdverdrijf koppelde ik daar veelal dan ook nog een anderszins duurzaam of sociaal doel aan, dat maakte het wat mij betreft toch nog net wat leuker. Zo verzorgde ik ten tijde van mijn eerlijke handel met Mayavrouwen regelmatig recreatieve workshops – voor klein en groot – om daar vervolgens een plezierige kinderdag in Guatemala mee te bekostigen (zie hier voor een impressie); onlangs deed ik dat nog ter fondsenwerving voor een door bosbrand getroffen familie in Portugal. Al jarenlang maak ik sieraden van oude fietsbanden, en laat ik blikken sfeervol schitteren. En met de verkoop van beide draag ik een bescheiden steentje bij aan het werk van Mama Cash. Aldus wendde ik tot voor kort mijn afvalcollecties (en eigen energie) aan als grondstof voor creatief, educatief verantwoord en goedbedoelend hergebruik.

Maar de laatste tijd ging toch beduidend méér afval mijn huisje in dan uit. Gewoonweg geen tijd meer om die waren allemaal zélf aldus (kunst)zinnig te laten voortleven. En daarmee niet alleen een steeds knellender woonkamer (en slaapkamer en werkkamer en schuur), maar ook minder ruimte in de geestelijke bovenkamer. Dus draaide ik afgelopen februari de knop om en riep ik mijn bezeten bezitterigheid een halt toe. Wég met al die glazen potjes, plastic flacons, kurken, bliklipjes, ijslolliestokjes, sinaasappelnetjes, kroonkurken, blikken, deksels, luciferdoosjes, wolresten, en wat al meer. Maar niet zó maar weg – nog steeds wel doeltreffend weg.

Geef je afval door!

Want ook als je niet van het knutselen bent (of daar dus geen tijd voor hebt), dan kun je je afval nog altijd beter herbestemmen dan in de vuilnisbak. Zoals voorgaand betoog in feite al duidt: jouw dagelijkse vuilnis vormt letterlijk een waardevolle inkomstenbron voor allerhande goede doelen. Plastic doppen en deksels kun je bijvoorbeeld voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) sparen, of de geleide-/assistentiehonden van KNGF of Stichting BultersMekke – die laatste heeft die doppen so far toch maar mooi weten te verzilveren in ruim €16.000. Met jouw kroonkurken kun je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar diabetes – aldus haalde ook dit doel al meer dan €18.000 binnen. Via schrijfwaren met inkt maakt SUON de levens van Zuid-Afrikaanse weeskinderen iets gemakkelijker. Cliniclowns en het Lilianefonds zetten cartridges om in hulp aan gehandicapte kinderen; Stichting AAP doet dat voor aap Marria. Die laatste is trouwens ook blij met je oude telefoon – net zoals, bijvoorbeeld, het Wereld Natuur Fonds en Stichting Opkikker (die in de afgelopen zeven jaar meer dan een half miljoen mobieltjes wist in te zamelen!). Maar oké, bij die laatste paar gaat het feitelijk niet echt meer om je dágelijkse afval. Hoe ook, het zijn zo maar wat voorbeelden – met een beetje gegoogle zijn nog een hoop andere goede doelen voor jouw (meer of minder dagelijkse) afval te vinden. In feite kan je voor élk (goed) doel afval sparen (al moet je daarvoor soms wel Nijmegen uit): Afval Loont beloont je bijvoorbeeld voor elke kilo gescheiden huishoudelijk afval (oud papier, karton, verpakkingsplastic, drankkartons, textiel, kleine huishoudelijke apparaten, frituurvet, en blik en metaal), en dat geld kun je vervolgens laten overmaken naar jezelf, of naar de buurtvereniging of lokale voetbalclub of een nationaal of wat voor goed doel dan ook.

Nogmaals: (laten) recyclen is natuurlijk niet hét antwoord op minder milieubelasting, dat begint idealiter bij het inkoopproces. Maar héb je dan toch vullis in huis gehaald, dan kan je er vaak dus echt nog wel (iets) goed(s) mee doen.

Met opgeruimde groet!
Marisha

PS Op 21 juni gaan we op een heel andere manier ter afvalactie: dan rapen we in één keer Nijmegen zwerfafval vrij – doe jij ook mee?

Reacties zijn gesloten.